vrijdag 9 november 2012

Popgala - 1973 live in Voorburg, the Netherlands


Het Pop-gala dat door de VARA en meerdere muziekcoryfeeën werd georganiseerd vond plaats in  Sporthal De Vliegermolen te Voorburg op 9 en 10 maart 1973.
Wil Bentvelzen, die als ordedienst medewerker in dienst van Willem Bosman aanwezig was bij dit gala vertelt: “Verschillende personen waren belast met de organisatie van dit gala zoals Harry Knipschild, die producent was en op de Spinozalaan te Voorburg woonde. Willem Bosman die destijds manager was van The Sandy Coast, was verantwoordelijk voor de organisatie in de zaal. Egbert van Hees was de regisseur die belast was met de televisieopname.
Het Pop-gala bevatte een scala aan artiesten waaronder Caz Lux, Living Blues en Super Sister die de Nederlandse bands vertegenwoordigden. Daarnaast waren er behoorlijk wat klapstukken die dit Gala opluisterden. Ry Cooder, Slade, Rod Steward en The Faces, waar Ron Wood toen nog deel vanuit maakte. Verder The Eagles, JJ Cale, Rory Callagher, en Chi Coltrane. Colin Blunstone trad eveneens op, zo ook Rod Argent die na de breuk met Collin en The Zombies zijn eigen band had geformeerd.
Als klapstuk aan het einde van dit gala trad the Who op.
Het muziekspektakel werd uitgevoerd op twee podia die aan weerszijde van de hal waren opgesteld. Roxy Music zou eveneens optreden ware het niet dat Brian Ferry zich afmeldde met een keelaandoening. Ringo Star was gevraagd het gala te presenteren maar vroeg op het laatste moment net zoveel gage als de duurste act (The Who). De organisatie had hier echter geen geld meer voor en heeft toen Willem van Kooten, alias Joost den Draaier, gevraagd of hij de presentatie voor zijn rekening wilde nemen. Op de vraag waarom Stevie Wonder niet is gekomen, kan niemand een antwoord geven.Het gerucht ging dat Stevie Wonder ook was uitgenodigd maar deze zou zich hebben afgemeld i.v.m. een keelaandoening.


Uiteindelijk is het hele Pop-gala op televisie uitgezonden op 16 maart 1973.
Het is spijtig dat het gehele gala van de banden is gewist.


Gelukkig is er toch nog iets aan beeldmateriaal bewaard gebleven.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten